Recepty
   

Z hľadiska kuchynského využitia sú hríby a huby nevyčerpateľným zdrojom chutí , zloženia a vôní . Vôňa sušených hub je nenapodobiteľná a spôsobujú ju aromatické látky, ktoré sa uvoľňujú pri príprave jedál , podobne ako je to pri príprave čaju alebo použití vysušených liečivých rastlín . V čerstvom stave je táto vôňa menej výrazná , no vysušením sa akumuluje nakoľko na jeden kilogram sušených húb ( podľa jednotlivých druhov ) potrebujeme 11-13 kg čerstvých . Ich použitím môžeme zmeniť chuť obyčajného jedla na pochúťku pre labužníkov . Aj keď sa hríby nevyrovnajú mäsu a jednotlivé druhy sa zložením líšia, pripomínajú zvláštny druh zeleniny s vysokým podielom vlákniny . Obsahujú značné množstvo bielkovín, nízky obsah cukrov a tukov a tak ich možno zaradiť do kategórie  nízko kalorické potraviny  no s hodnotou , ktorá neochudobňuje organizmus o potrebné živiny . Pri pestovaných hubách je vôňa a chuť potlačená látkami , ktoré posilňujú obranyschopnosť organizmu . Nevýhodou húb je ich  ťažšia stráviteľnosť , preto ich neodporúčame podávať deťom do 6 rokov .

 

                                                       Energetická hodnota v 100 gramoch výrobku

           Výrobok         Bielkoviny        Sacharidy          Tuky             KJ / kcal
    Sušené hríby            34,10 g           53,51 g          2,82 g       1543 / 364
    Zmes sušených húb            24,80 g                      58,91 g                   2,85 g                   1529 / 360
    Sušené kuriatka            14,50 g                      63,82 g                   5,98 g                   1553 / 367
    Sušené šampiňóny            27,10 g            4,00 g                    3,00 g                  623 / 149
    Sušená Hliva ustricovitá            17,10 g                      34,90 g                   2,30 g                 969 / 229
    Sušené Shii-take            20,00 g                     18,00 g                   1,60 g                    705 / 166

 

Hríby a huby môžeme podávať ako predjedlo , hlavné jedlo , alebo ich použijeme ako doplnok k príprave iných jedál .

V jedálnom lístku dneška je úplne prirodzené keď sa huby kombinujú s rôznymi aromatickými dochucovadlami , ktorými sa ich výrazná vôňa a chuť potláča . V ponuke receptov dávame typy jedál na ktorých si zakladali naše staré mamy .

Sušené huby pred použitím namočíme na 20-30min . do teplej vody , huby pevnejšej koexistencie ( kuriatka ,rýdziky ) odporúčame namočiť deň vopred , potom ich opláchneme čistou vodou a scedíme . Pri ich príprave použijeme všetky známe tepelné procesy prípravy jedál  ( dusenie , varenie , praženie , zapekanie ) .Pre zachovanie arómy by ich tepelná príprava nemala presiahnuť 30 minút .



        
1. HRÍBY ( DUBÁKY ) SO SMOTANOU

Suroviny : 50g sušené hríby ( dubáky ), 2 lyžice kyslá pochúťková smotana, 1 cibuľa, tuk ( olej ), soľ, mleté čierne korenie

  Príprava : Sušené hríby namočíme na 20 min do teplej vody, scedíme. Na tuku speníme cibuľu doružova, pridáme odkvapkané hríby a dusíme 30 minút. Občas podlejeme teplou vodou. Keď sú hríby udusené domäkka, pridáme  smotanu, dochutíme soľou a korením. Podávame ako prílohu k mäsovým jedlám alebo s pečivom pripravíme chutné raňajky či desiatu .

 

2. KYSLÁ HRÍBOVÁ POLIEVKA

Suroviny : 500g údená klobása, 50g sušené hríby, voda, bobkový list, 1 kus stredne veľká cibuľa, 3 strúčky cesnaku, mleté čierne korenie, soľ, sladká a palivá mletá červená paprika, 400g zemiaky, 20g hladká múka, 2dl kyslej smotany, ocot (2-3 lyžice), 20g masla

Príprava : Sušené hríby namočíme na 20 min do teplej vody. Pred varením zlejeme časť vylúhovanej vody, dolejeme teplou vodou, necháme zovrieť a do vriacej vody s hríbmi vložíme pokrájanú klobásu, bobkový list, cesnak, cibuľu, osolíme a varíme cca 30 minút. Potom pridáme na kocky pokrájané surové zemiaky a varíme až zmäknú. Medzitým upražíme zápražku z tuku, hladkej múky, ktorú sfarbíme dočervena mletou paprikou a pridáme do vriacej polievky a dobre povaríme. Keď je už polievka dobre prevarená, tak ju za stáleho miešania zahustíme kyslou smotanou, ochutíme octom a pálivou paprikou. Na zjemnenie pridáme do hotovej polievky čerstvé maslo.

                     

 

3. MASOVÁ ROLÁDA S HRÍBAMI

Suroviny : 750g mletého mäsa (podľa chuti), 250 ml mlieka, 100g údeného syra, soľ, vegeta, mleté čierne korenie
plnka: 4 vajcia, rastlinný olej, 1 cibuľa, 50g sušené hríby (20min namočené v teplej vode), kapia, sterilizovaný hrášok

Príprava : V miske zmiešame pomleté mäso s mliekom a polovicou postrúhaného syra. Zmes ochutíme soľou, vegetou, korením, dobre zmiešame a zakryté odložíme na niekoľko hodín do chladu. Na oleji opražíme na drobno pokrájanú cibuľu, pridáme scedené hríby, podusíme. Vajcia rozmiešame so soľou, vylejeme na hríby a urobíme praženicu. Na kus alobalu rozložíme vychladnutú mäsovú hmotu tak, aby sme do nej vedeli zavinúť hríbovú plnku. Pravidelne rozotrieme plnku, na ktorú naukladáme hrášok a kapiu. Roládu zvinieme do alobalu, zvitok uzavrieme potravinárskou niťou. Dáme na pomastený pekáč, podlejeme vylúhovanou vodou z hríbov, pečieme cca 30 minút. Pred dokončením alobal otvoríme, roládu posypeme zvyškom syra a dáme zapiecť. Podávame s opekanými zemiakmi a zeleninovým šalátom .

 

4. PLNENÁ CUKETA

 Suroviny : 4ks stredne veľké cukety, 0,5kg mletého mäsa podľa vlastného výberu ( bravčové , hovädzie ), 500g čerstvých alebo 50g sušených hríbov( namočených 20 -30min. v teplej vode ), olej, 2 kusy stredne veľká cibuľa, 2 kusy zeleninová paprika  ( červená, zelená,) mleté čierne korenie, vegeta, soľ, petržlenová vňať, 1 kus tavený syr.

 Príprava : Cukety očistíme, pozdĺžne rozkrojíme a vydlabeme stred. Na oleji speníme na drobné kúsky pokrájanú cibuľu ,pridáme mleté mäso, krátko podusíme, pridáme na kocky nakrájanú zeleninovú papriku dochutíme soľou , korením a petržlenovou vňaťou .Dusíme do polo mäkka, nakoniec spojíme syrom. Cukety, ktoré sme jemne posypali vegetou, naplníme vychladnutou plnkou.  Uložíme na jemne vymastený plech a zapečieme v rúre cca 20- 30 min.

 

Podávame s varenými zemiakmi alebo chlebom

                    

 

5. PREKLADANÉ ZEMIAKY

Suroviny : 1kg zemiakov, 50g sušených hríbov (20min namočených v teplej vode), 100g údený syr, 1 väčšia cibuľa, 2 lyžičky masti, 10 plátkov na tenko pokrájaná údená slanina, 4ks špekáčiky alebo klobása, 250ml kyslej smotany, 1 vajce, 50g masla, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať.

Príprava : Zemiaky uvaríme v šupke, vychladnuté pokrájame na kolieska a do vymastenej zapekacej nádoby uložíme prvú vrstvu. Osolíme, posypeme rascou a petržlenovou vňaťou. Na masti speníme na drobno pokrájanú cibuľu, pridáme vopred namočené huby, pokrájanú údeninu, soľ, korenie, papriku a podusíme. Zmes rozložíme na zemiaky, posypeme strúhaným syrom a zakryjeme zvyšnými zemiakmi. Osolíme, posypeme rascou, pokvapkáme rozpusteným maslom a dáme asi na 30 min do vyhriatej rúry. Potom polejeme smotanou rozmiešanou s vajíčkom, posypeme zvyšným syrom, vňaťou a dopečieme.

 

6. HRÍBOVÁ ROLÁDA Z LÍSTKOVÉHO CESTA

 Suroviny : 100g sušených hríbov ( 20-30 min. namočených v teplej vode ), 2 kusy stredne veľké cibule, 2 lyžice bravčová masť( olej ), soľ, mleté čierne korenie, zeleninová paprika ( zelená, červená, žltá ), 200g mleté mäso ( bravčové ) , 100g šunky, 50g tvrdý syr, 1 kus tavený syr, 1 kus lístkové cesto, 1 vajce.

 Príprava : Na masti speníme do ružova cibuľu, pridáme sušené hríby (namočené na 20-30 min. v teplej vode) a dusíme do mäkka. Potom pridáme mleté mäso ,dochutíme soľou, čiernym korením, pridáme zeleninovú papriku a dusíme do mäkka. Nakoniec pridáme tavený syr premiešame a necháme vychladnúť. Vyvaľkáme lístkové cesto na hrúbku 0,5cm, poukladáme plátky šunky, naplníme vychladnutou plnkou a plnku posypeme nastrúhaným syrom. Zvinieme do rolády, uložíme na plech jemne potretý olejom, roládu potrieme rozšľahaným vajíčkom a pomaly pečieme cca 40min.

Podávame s varenými zemiakmi, prípadne  s čerstvým chlebom.

                     

 

7. POLNOČNÁ KAPUSTNICA

Suroviny : 250g hovädzie mäso, 250g bravčové mäso, 150g údené mäso, 2 väčšie cibule, 1 domáca klobása, 750g kvasená kapusta, 50g sušené huby, soľ, vegeta, mletá sladká a pálivá červená paprika, 3 strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, 4-5 kusov sušené slivky a 2 chilli papričky

Príprava : Údené mäso uvaríme. V rajnici opražíme na drobno pokrájanú cibuľu, pridáme hovädzie mäso pokrájané na kocky, soľ, korenie, červenú papriku a dusíme. Po 20 min pridáme bravčové mäso, umyté hríby a pretlačený cesnak. Do vody, v ktorej sme varili údené mäso (ak je veľmi slaná zriedime ju) dáme variť kapustu, klobásu, bobkový list, papričky a sušené slivky. Uvarenú klobásu vyberieme, pokrájame na kolieska a vložíme späť do hrnca. Keď je hovädzie i bravčové mäso mäkké, pridáme ho do kapusty a pridáme pokrájané údené mäso, ktoré spolu povaríme.

 

8. RYŽOVÉ GUĽKY PLNENÉ HRÍBAMI

 Suroviny : 400g ryže , 50g sušených hríbov , 100g masla , 1 cibuľa , 150g tvrdého syra , 50g strúhaného parmezánu , 100g hrášku , mleté čierne korenie , strúhanka ,3 vajcia, olej na vyprážanie , masť.

Prípravu : Hríby namočíme na 20-30min. v teplej vode .  Ryžu varíme vo vriacej vode, kým sa nezačne trochu lepiť, vodu zlejeme k ryži primiešame rozšľahané vajcia , maslo a postrúhaný parmezán . Zmes necháme asi hodinu odstáť na chladnom mieste. Na masti speníme nadrobno posekanú cibuľu , pridáme namočené a scedené hríby a dusíme . Keď sú huby mäkké pridáme hrášok , dochutíme soľou a korením a ešte podusíme . Necháme trochu vychladnúť. Tvrdý syr pokrájame na kocky . Z ryžovej hmoty formujeme guľky, do každej zapracujeme časť hubovej zmesi s hráškom a 3 kocky tvrdého syra . Takto zhotovené guľky obalíme v strúhanke a opečieme na oleji .

Podávame so zemiakovou kašou .



Recepty zo sušených kuriatok:

9. SLANÉ PALACINKY

Suroviny :  - palacinky: 150g hrubej múky, 3 vajcia, 300ml mlieka, soľ
plnka: 500g kuracie prsia, 50g sušené kuriatka ( deň vopred namočené vo vode), 100g cibule, mletá červená paprika, 2 lyžice masti, lyžica rajčinového pretlaku, 2 lyžice kyslej smotany, soľ, mleté čierne korenie
na obaľovanie: 1 vajce, strúhanka, tuk na vyprážanie

Príprava : Na drobno pokrájanú cibuľu udusíme na masti. Pridáme pokrájané kuracie mäso, opláchnuté plátky kuriatok, papriku, osolíme, okoreníme, podlejeme vodou, v ktorej boli namočené sušené kuriatka a dusíme. Podľa potreby podlievame až dovtedy, kým mäso a kuriatka nie sú polomäkké. Potom pridáme rajčinový pretlak a dodusíme. Hmotu vyberieme, pomelieme a zmiešame s výpekom a so smotanou. Cesto na palacinky dôkladne vymiešame a zvyčajným spôsobom upečieme čo najtenšie palacinky. Naplníme ich mäsovo - hubovou plnkou a zvinieme. Závitky ponamáčame v rozmiešanom vajci, obalíme strúhankou a vypražíme. Podávame so zemiakovou kašou.

 

10. HUBOVÁ POLIEVKA S MRVANCAMI

Suroviny : 50g sušených kuriatok, 500g zemiakov, 50g masti, vývar, 5g hladkej múky, zelená petržlenová vňať, soľ, 25g cibule, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, rasca mrvance: 65g hladkej múky, voda, 1 vajce, soľ

Príprava : Sušené kuriatka namočíme deň vopred do vlažnej  vody. Pred varením čiastočne zlejeme vylúhovanú vodu, pridáme vývar a varíme ešte aspoň pol hodinu. Potom pridáme ošúpané, umyté surové zemiaky pokrájané na kocky a riedku zápražku, ktorú sme pripravili na opraženej cibuli a ochutili červenou paprikou. Primiešame mleté čierne korenie, mletú rascu a zavaríme mrvance. Všetko spolu dobre prevaríme, podľa chuti osolíme a pred podávaním ochutíme zelenou petržlenovou vňaťou posekanou na drobno.
Mrvance: z múky, vody, vajca a soli pripravíme cesto, ktoré mrvíme rukou do vriacej polievky.

 

11. KOTLÍKOVÝ GULÁŠ Z KURIATOK

Suroviny : 50g sušených kuriatok (deň vopred namočené v teplej vode, scedené), 150g cibule, 100g rajčín , 100g papriky, 150g zemiakov, tuk, údená slanina, soľ, červená mletá paprika, múka, vegeta, nové korenie, čierne korenie, rasca, majoránku, borievka, bobkový list

Príprava : Usmažíme cibuľu a trošku údenej slaniny, pridáme scedené huby, soľ, červenú mletú papriku, vegetu, nové korenie, čierne korenie, rascu, borievku, bobkový list, rajčiny, papriku (alebo malý pohár leča), zalejeme vylúhovanou vodou z kuriatok a dusíme asi 45 minút. Podľa potreby dolievame vodu a pridáme na kocky pokrájané zemiaky. Keď sú mäkké, guľáš zahustíme lyžicou múky. Nakoniec pridáme majoránku a podávame s chlebom.


Recepty zo zmesi sušených húb:

 

12. PLNENÉ ZEMIAKY

Suroviny : 500g bravčového  pliecka, 10ks stredne veľkých zemiakov, 50g zmes sušených húb, 1ks stredne veľká cibuľa, mleté čierne korenie, sladká a pálivá paprika, rasca, 2-3 strúčiky cesnaku, 10ks tenkých plátkov údenej slaniny, soľ, olej

Príprava : Sušené huby namočíme na 20 -30 min do teplej vody, scedíme. Scedené udusíme na cibuľke. Mäso a udusené huby pomelieme a pikantne ochutíme soľou, korením, paprikou, rascou a rozotreným cesnakom. Dôkladne premiešame. Zemiaky ošúpeme a ostrejšou lyžičkou vydlabeme do nich dutinu. Osolíme, naplníme mäsovo – hubovou zmesou, na vrch položíme plátky slaniny a poukladáme na pekáč. Podlejeme olejom a upečieme v horúcej rúre. Podávame s kyslou kapustou.

 

13. HUBOVÉ RIZOTO

 Suroviny : 300g ryže , 40g masti , 2 stredne veľké cibule , 50g zmesi sušených húb,1 ČL        mleté čierne korenie a sladkej červenej papriky , soľ.

Príprava : Umytú ryžu krátko opečieme na masti , zalejeme vodou osolíme a dusíme pod pokrievkou. Na masti opražíme pokrájanú cibuľu , pridáme huby ( namočené  20-30 min. v teplej vode ) , korenie , trochu podlejeme vodou a dusíme . Pred dodusením  pridáme mletú červenú papriku . Nakoniec dobre premiešame s dusenou ryžou , podľa potreby dochutíme .

   

14. HUBOVÁ FAŠÍRKA

 Suroviny : 50g zmesi sušených húb ( namočených 20 - 30 min. v teplej vode ) , 200g mletého  mäsa ,  1 vajce , 2 žĺtky , 2 rožky , ½  l mlieka  , 1 cibuľa , soľ , 3-4 strúčky cesnaku, mleté čierne korenie , masť ( olej ) , petržlenová vňať , strúhanka na obaľovanie.

Príprava : Huby podusíme na masti a cibuľke do mäkka , necháme vychladnúť .V mlieku namočíme rožky . Mleté mäso ochutíme soľou , cesnakom , korením , pridáme  najemno nakrájanú cibuľu , vajce a žĺtka , namočené rožky , petržlenovú vňať . Všetko  spolu dobre premiešame , pridáme udusené huby  a ešte raz spolu premiešame .  Tvarujeme fašírky , ktoré obalíme v strúhanke a na rozpálenom oleji vypražíme .  Podávame so  zemiakovou  kašou a zeleninovým šalátom. 

  

15. KAPUSTOVÁ POLIEVKA S HUBAMI

 Suroviny : 300g kyslej kapusty , 35g sušených húb , 200g zemiakov , rasca , mleté čierne korenie , 2 stredne veľké cibule , masť ( olej ) , 2PL hladká múka , 1 strúčik cesnaku , 150 ml kyslej smotany , vodu , soľ .

Príprava : Kyslú kapustu pokrájame a uvaríme do mäkka . Sušené huby vopred namočíme na 20 – 30 min. v teplej vode , pridáme ku kapuste a varíme , neskôr pridáme na kocky pokrájané zemiaky , rascu , mleté čierne korenie a uvaríme všetko do mäkka.  Cibuľu pokrájame na drobno , speníme na masti , poprášime múkou a popražíme do ružova . Pridáme do polievky ,dochutíme rozotreným cesnakom , v prípade potreby  osolíme . Nakoniec polievku zjemníme kyslou smotanou .  

 

16. FAZUĽA S HUBAMI

 Suroviny : 250g suchej fazule alebo 425ml sterilizovanej fazule , 50g zmesi sušených húb 200g diétnych párok , 1 väčšiu cibuľu , 2 strúčiky cesnaku , 1 čerstvú  zelenú papriku , pol lyžičky chili korenia , štvrť lyžičky mletej rasce , 2 PL pochúťkovú smotanu ,( 2 PL   kečup ) masť ( olej ) ,petržlenová  vňať , vegeta soľ .

Príprava : Deň vopred namočenú fazuľu uvaríme a scedíme . Huby namočíme na 20-30  min. do teplej vody . Na masti ( oleji ) opražíme cibuľu , pridáme namočené scedené huby, podusíme do polo mäkka a pridáme na krúžky nakrájané párky, fazuľu, cesnak ,rascu  ,  dochutíme soľou , korením a vegetou a pomaly dusíme . Pridáme  na pásiky nakrájanú  zelenú papriku , petržlenovú  vňať a len krátko povaríme . Na záver varenia pridáme do  zmesi kyslú pochúťkovú smotanu alebo kečup a podľa potreby dochutíme chili paprikou.

Podávame s chlebom , alebo ako prílohu k mäsu .

 

 17. ZEMIAKOVÁ PLACKA PLNENÁ PEČENOVO HUBOVOU ZMESOU

 Suroviny : 200g hydinová pečeň , 50g zmesi sušených húb , 1 kus sterilizovaný hrášok ,  1 čerstvá paprika , 2cibule , 2 strúčiky cesnaku , vegeta , mleté čierne korenie ,mletá  červená paprika ,  masť (olej ) , 100g tvrdý syr .

 Na placky : 3 väčšie zemiaky , 3 PL hladkej múky , soľ, 1 vajce , štipku sušený majorán, 1 strúčik cesnaku ,

Príprava : Huby namočíme na 20-30min.do teplej vody . Hydinovú pečeň nakrájame na kocky a opražíme  na cibuľke do mäkka . Na masti speníme na krúžky nakrájanú cibuľu ,  pridáme rozotrený cesnak a namočené huby , podusíme , pridáme sterilizovaný hrášok , na pásiky nakrájanú papriku , pridáme vegetu, mleté čierne korenie, papriku a dusíme do mäkka . Keď je zmes udusená pridáme opraženú hydinovú pečeň , na miernom ohni  podusíme a spojíme jednou polovicou strúhaného syra.

Placky : Očistené a umyté zemiaky na jemno postrúhame . Pridáme vajce , múku, cesnak, ochutíme soľou a majoránom. Pripravenú hmotu rozotierame na panvicu a pečieme na oleji  ( masti ) do zlatista . Upečené zemiakové placky naplníme v jednej polovici teplou pečeňovo hubovou zmesou a  posypeme nastrúhaným syrom .

 

 18. REZNE PLNENÉ HUBAMI

 Suroviny : 50g zmesi sušených húb , 4 morčacie ( kuracie , bravčové ) rezne , 100g syr Niva ,100g nastrúhaný syr ,soľ, mleté čierne korenie , vývar alebo voda , 2 stredne veľké cibule , masť ( olej ), 3 PL hladkej múky .

Príprava : Sušené huby namočíme na 20-30min. do teplej vody . Umyté a osušené rezne  naklepeme, osolíme a okoreníme . Cibuľu nakrájame na kolieska a opražíme na masti oleji, pridáme opláchnuté a scedené huby , prikryjeme a dusíme do mäkka .Hmotu okoreníme  a premiešame so syrom Niva a podľa chuti dosolíme a ešte prehrejeme .Hotovú masu necháme trochu vychladnúť. Rezne naplníme zmesou , preložíme a spojíme špáradlom . Rezne obalíme v hladkej múke , opražíme na masti , potom rezne vyberieme do výpeku nakrájame cibuľu a opäť vložíme rezne a dusíme do mäkka , za občasného  podlievania vývarom . Hotové rezne posypeme strúhaným syrom .

 

 

 Recepty zo sušenej hlivy :

19. FALOŠNÁ DRŽKOVÁ POLIEVKA

  Suroviny : 1 stredne veľká cibuľa , 40g sušenej hlivy , 1 lyžička červenej mletej papriky , 1 lyžička vegety , 1liter vody , 2 zemiaky , 2 strúčiky cesnaku , sušený majorán , mleté čierne korenie ,štipľavá paprika , soľ, olej ( masť ) , rasca , múka .

 Príprava : Hlivu namočíme večer . Pred varením scedíme , nakrájame na menšie kúsky . Na masti speníme na kocky nakrájanú cibuľu  , pridáme nakrájanú hlivu a podlejeme vodou .Potom ochutíme mletou červenou sladkou a pálivou papriku  , rascou , soľou , cesnakom vegetou a podľa potreby podlievame vodou a prikryté dusíme kým hliva nie je mäkká . Na zahustenie pridáme do polievky postrúhané surové zemiaky varíme aspoň 5 minút , alebo zaprášime múkou . Dolejeme vodou , pridáme majorán , necháme zovrieť .

Podávame s čiernym chlebom . 

 

20. HLIVOVÝ PAPRIKÁŠ

 Suroviny : 80g sušenej hlivy ,2 cibule , 2 zemiaky , 2 KL vegety , 2 KL mletej červenej papriky , 1/2 KL mletého čierneho korenia , 250 ml kyslej smotany , 2 strúčiky cesnaku , 1 PL hladkej múky , soľ , pár kvapiek citrónovej šťavy , petržlenová vňať .

Príprava : Sušenú hlivu deň vopred namočíme do vlažnej vody . Na tuku speníme na drobno nakrájanú cibuľu , pridáme scedenú na kúsky pokrájanú hlivu , osolíme, okoreníme , pridáme na drobné kocky nakrájané zemiaky , cesnak ,zalejeme 1  litrom vody a varíme . V smotane rozhabarkujeme hladkú múku  a zahustíme ňou hlivu , necháme prejsť varom . Dochutíme niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy , vegetou a ozdobíme petržlenovou vňaťou .

 

 21. DUSENÉ HOVADZIE NA HLIVE

 Suroviny : 4 plátky hovädzieho mäsa , 40g hlivy , 2 PL masti ( oleja ) , 2 PL hladkej múky ,1 cibuľa , 300 ml hovädzieho  vývaru , 3 PL kečupu , mleté čierne korenie , soľ .

Príprava : Hlivu namočíme do vlažnej vody deň vopred . Plátky hovädzieho mäsa naklepeme , posolíme a prudko opečieme na 1 PL masti . Na zvyšku masti osmažíme cibuľu , pridáme k nej  namočenú a scedenú hlivu a podusíme do polo mäkka . Potom pridáme podusenú hlivu k mäsu , zaprášime múkou a pomaly opekáme , podlievame vývarom , posolíme, okoreníme a dodusíme do mäkka .Nakoniec pridáme kečup a ešte krátko povaríme .

Podávame s ryžou .

 

Recepty so sušených šampiňónov

22. KURACIE SOTÉ NA ŠAMPIŇÓNOCH

 Suroviny : 80g sušených šampiňónov , 600g kuracích pŕs , 2 PL masť ( olej ) , 1 cibuľa , 200ml smotany , soľ , čierne korenie , petržlenová vňať , šťava z polovice citróna ,

Príprava : Sušené šampiňóny namočíme na 20 – 30 min. do teplej vody . Mäso nakrájame na pásiky a na masti ( oleji ) ho zo všetkých strán opečieme . Opečené vyberieme uložíme do tepla . Na zvyšku výpeku opražíme nakrájanú cibuľu , pridáme scedené huby podlievame vývarom a za stáleho miešania dusíme do mäkka . Potom pridáme opečené kuracie mäso ,osolíme, okoreníme a dusíme asi 10 min. Zalejeme smotanou , povaríme , nakoniec pridáme nakrájanú petržlenovú vňať a dochutíme citrónovou šťavou .

Podávame so zeleninovou ryžou  .

 

23 . MORČACIE ( KURACIE ) PRSIA NA ŠAMPIŇÓNOCH  

Suroviny : 40g sušených šampiňónov , 600g morčacích ( kuracích ) pŕs , 2 PL  masti ( oleja ) 2  dl bieleho vína , 2  dl hydinového vývaru , 2 PL sladkej smotany , 2 PL maslovej zápražky ,pažítka , mleté čierne korenie , soľ , 2 cibule .

Príprava : Sušené šampiňóny namočíme na 20 – 30 min. do teplej vody . Umyté morčacie ( kuracie ) prsia posolíme a okoreníme , opečieme so všetkých strán v horúcej masti ( oleji ) a vyberieme . Vo výpeku speníme nadrobno nakrájanú cibuľu , pridáme opláchnuté a scedené šampiňóny podlejeme vývarom , dusíme do mäkka , pridáme víno privedieme do varu , vložíme mäso a dusíme pod pokrievkou 25-30 min. Potom mäso vyberieme , zabalíme do fólie a odložíme . Šťavu zahustíme svetlou zápražkou a sladkou smotanou uvedieme do varu, osolíme, okoreníme . Mäso nakrájame na tenké plátky a polejeme šampiňónovou omáčkou , ozdobíme posekanou pažítkou . Podávame s varenými alebo pečenými zemiakmi .

 

24. BRAVČOVÁ PANENKA PLNENÁ ŠAMPIŇÓNOVO HYDINOVOU  PLNKOU

 Suroviny : 40g sušených šampiňónov , 600g bravčovej panenky ( 2kusi cca 300g), 200g hydinovej pečene , 1 cibuľa , 2 strúčiky cesnaku , 1 čerstvá červená  paprika , 3 PL sterilizovaného hrášku , tavený syr ,mleté čierne korenie , soľ, petržlenová vňať, masť ( olej ),vývar.

Príprava : Šampiňóny namočíme na 20 -30 min. do teplej vody . Hydinovú pečeň opláchneme , osušíme a posekáme na drobné kúsky . Na masti ( oleji ) speníme na drobno pokrájanú cibuľu , pridáme scedené šampiňóny a dusíme do mäkka . Potom pridáme rozotrený cesnak , papriku nakrájanú na kocky , hrášok , hydinovú pečeň a krátko podusíme .

Dochutíme soľou , korením, petržlenovou vňaťou a spojíme taveným syrom . Zmes necháme vychladnúť . V bravčovej panenke pretlačíme otvor , ktorý naplníme pripravenou zmesou . Panenku vložíme na pekáč a upečieme do ružova v rúre , počas pečenia podlievame vývarom .

 

 

25. ŠAMPIŇÓNOVÁ POLIEVKA

 Suroviny : 40g sušených šampiňónov , 50g prerastanej údenej slaniny , 2 cibule , 2 PL masla , vývar ( alebo voda ) , mleté čierne korenie , vegeta , petržlenová vňať , soľ.

Príprava : Šampiňóny namočíme na 20-30 min. do teplej vody . Slaninu pokrájanú na kocky opečieme do sklovita , pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a plátky scedených šampiňónov . Ochutíme mletým čiernym korením a udusíme do mäkka . Udusenú hmotu zriedime s vývarom a rozmixujeme na jemno . Polievku podľa potreby doriedime vývarom , pridáme vegetu , soľ, a necháme prejsť varom . Zjemníme maslom a ozdobíme posekanou petržlenovou vňaťou .

 

26.CESTOVINY S HUBAMI

 Suroviny : 35g sušené hríby ( dubáky) , 40g sušené šampiňóny , 500g cestoviny ( napr. široké rezance ) , 1-2 strúčiky cesnaku , petržlenová vňať , 100g kyslá smotana , 2 PL olivový olej , mleté čierne korenie ,soľ, citrónová šťava , 2PL strúhaný syr  .

Príprava : Sušené hríby ( dubáky ) a šampiňóny namočíme na 20-30min.do teplej vody osve. Hríby nakrájame na drobno a vodu si odložíme do omáčky, šampiňóny podľa potreby nakrájame na menšie kúsky . Uvaríme si cestoviny . Na panvici si zohrejeme olej pridáme hríby a šampiňóny a podusíme do mäkka .Omáčku zriedime vodou z hríbov. Pridáme cesnak, petržlenovú vňať, smotanu , citrónovú šťavu ,osolíme a okoreníme .

Cestoviny zmiešame s hubovou  omáčkou posypeme petržlenovou vňaťou a strúhaným syrom .

 

   
all rights reserved © weby.slovenska.skwww.emdesign.sk